Motor Gelişim
Motor beceri, günlük yaşamda gerçekleştirdiğimiz hareketleri yapabilmek için gereken yetenekleri ifade ederken, motor gelişim ise bu hareketleri gerçekleştirebilmek için kullanılan kasların gelişimini kapsar. Motor beceri ve motor gelişim, birbiriyle yakından ilişkili olup, kasların büyüyüp güçlenmesi, sinir sisteminin olgunlaşması ve koordinasyonun gelişmesi gibi faktörlerle etkileşim halindedir. Bu nedenle, motor beceri ve motor gelişim süreçleri, doğumdan itibaren başlayarak yaşam boyu devam eden bir süreçtir (Mecokulları, 2022). Motor gelişim, bedenin büyümesi ve sinir sisteminin gelişmesiyle birlikte istemli hareketlerin kontrol edilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, çocuğun kas ve kemiklerinin güçlenmesi, koordinasyonunun artması ve hareketlerin daha kontrollü ve amaca yönelik olmasıyla kendini gösterir. Böylece çocuk, günlük yaşamda ihtiyaç duyduğu hareketleri rahatlıkla yapabilir ve yaşına uygun motor beceriler kazanır. (Durualp & Aral, 2018).
Bireyin fiziksel gelişiminin yanı sıra sinirsel gelişimi de göz önünde bulundurularak, istemli hareketlerin organizma tarafından kazanılması olarak tanımlanabilir. Bu beceriler doğumla başlayıp yaşam boyu devam eder. Hareket ve oyun, bireyin gelişiminde temel iki unsur olarak kabul edilir. Hareket ve motor becerilerin ortaya çıkmasında en önemli yer çocuk oyunlarıdır. Çocuk oyunları, hareketlerin içerisinde barındırdığı temel özellikleriyle kaba ve ince motor becerilerin gelişimini sağlar.
Oyunlar sırasında yapılan koşma ve terleme aktiviteleri, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur ve fazla enerjinin harcanmasını sağlar(Çoban ve Nacar, 2006’akt. Durualp ve Aral, 2018). Çocukların motor becerileri, doğumdan itibaren var olan tepkiye hazır olma, hız, durgun hareket, eşgüdüm, dikkat ve esneklik gibi yeteneklerine dayanır. Ancak bu beceriler oyun ortamında geliştirilebilir. Oyunlar, çocukların motor hareketlerini denemelerine, hızlı, akıcı ve doğru motor becerileri geliştirmelerine olanak tanır. Oyunlar sırasında çocuklar öğrenirler ve kendi bedenlerinin dünya üzerindeki etkisini ve kontrolünü fark ederler. Bu sayede çocuklar kendi bedenlerine ve yeteneklerine ilişkin olumlu bir özgüven kazanırlar. Oyunlar aynı zamanda çocukların organlar arasında eşgüdüm ve denge sağlamasına yardımcı olur. Motor becerileri sayesinde çocuklar esneklik ve çeviklik kazanırlar. Büyük kasların gelişmesi için yürüme, koşma, atlama gibi hareketler önemliyken, küçük kasların gelişmesi için kesme, sıkma, katlama gibi etkinlikler yapılmalıdır. Bu sayede çocuklar dikkat, koordinasyon, esneklik gibi yeteneklerini geliştirerek psikomotor alanda sağlıklı bir gelişim gösterirler.
Bilişsel Gelişim sorunsalının cevabı yazımızda açıklanmıştır.
[…] Motor Gelişim Nedir ? […]
[…] gelişimini ifade eder ve özsaygı, empati, liderlik gibi yeteneklerin gelişimini içerir. Psiko-motor gelişim ise insanın hareket ve koordinasyon becerilerinin gelişimini kapsar. Bu sınıflandırmalara […]