Gelişim Nedir?
Gelişim, bireyin hayatının her aşamasında bedensel, bilişsel, duygusal ve sosyal açılardan belirli evreler halinde gerçekleşen, döllenmeden başlayıp ömür boyu devam eden bir süreçtir (Ummanel & Dilek, 2016). Gelişim süreci yaşamın her aşamasında stabil bir hızda ilerlemez ve belli dönemlerde hızlı değişimler yaşar. Doğum öncesi dönemden doğum evresine kadar hızlı bir gelişim meydana gelirken, çocuk iki yaşına kadar olan dönemde büyüme hızı azalırken, iki yaş sonrasındaki dönemde hızlanır.
İnsan gelişimi böylece bazen hızlı bazen de yavaş bir şekilde ilerleme gösterir (Aral &Baran, Çocuk Gelişimi, 2011). İnsan gelişimi birçok faktörden etkilenmektedir. Ancak, kalıtım ve çevre, gelişimi etkileyen en önemli faktörler olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda ise zamanın da gelişimi etkileyen bir faktör olduğu düşünülmektedir. Gelişim sürecinde, çevrenin hem olumlu hem de olumsuz etkileri gözlemlenebilir. (Dağlı, 2015).
Gelişim Kavramları
- Okulöncesi Dönem: Çocuğun doğumundan ilkokul çağına kadar olan, 0-6 yaş
aralığındaki döneme denir (Çelik & Gündoğdu, 2007). - İlkokul Dönemi: 6-13 yaş aralığındaki döneme ilkokul dönemi denir.
- Kaba Motor: Büyük kaslar ile yapılan hareketlere denir( koşma, sekme, atlama vb.)(Demirci, 2007).
- İnce Motor: Küçük kaslar ile yapılan hareketlerdir( düğme ilikleme, yazı yazma, örme
vb.) (Demirci, 2007). - Motor Gelişim: Motor davranışın ilerlemesi, iç ve dış etkileşimlerin bir araya gelmesi
sonucunda gerçekleşen bir süreçtir. (Gallahue, 1982’den akt. Demirci, 2007). - Lokomotor Beceri: Vücudun bir yerden başka bir yere gitmek için gerçekleştirdiği
hareketlerdir.
[…] ve sistemleri, motor gelişimindeki değişiklikler gibi unsurlar yer almaktadır. Dünyadaki gelişim, bireylerin tüm organlarının gelişmeleri, çocuk gelişimini, kilo alımını, kemiklerin […]
[…] hareketlerin içerisinde barındırdığı temel özellikleriyle kaba ve ince motor becerilerin gelişimini […]